Фондът мениджър на финансови инструменти в България е приготвил пакет от

...
Фондът мениджър на финансови инструменти в България е приготвил пакет от
Коментари Харесай

Фондът на фондовете ще подкрепи бизнеса и общините

 Фондът управител на финансови инструменти в България е приготвил пакет от ограничения, с които да подкрепи бизнеса и публичните групи, съобщи кореспондент на Plovdvi24.bg . Това стана ясно на брифинг преди минути, в който участваха ръководителя на управителния съвет на фонда Мартин Дановски, зам.-председателя Александър Георгиев и изпълнителния шеф на Светослава Георгиева.

От сдружението сега създават кредитна гаранция, посредством която компаниите в България да могат да теглят заеми с доста по-добри условия. Целта е работодателите да могат да заплащат заплати, осигуровки и да могат да запазят чиновниците си по време на рецесията. Според Дановски няма да има припокриване с мярката на държавното управление 60/40.

Таванът на гаранцията възлиза на 1 800 000 евро. Ако компанията е с по-сериозен финансов потенциал, банката може да отпусне и доста по-голям заем. В момента от фонда водят договаряния с всички търговски банки, като услугата може да бъде налична за потребителите след няколко седмици.

Търси се унифицирана скица - от фондът обясниха, че в техните пълномощия е единствено да подсигуряват средствата, които банката ще вложи – изискванията значително зависят от самата банка. Сред наложителните са предприятието да не е било в затруднено състояние към края на предходната година и то да бъде мирко, малко или приблизително дружество по закона.

Ако някой от претендентите дава отговор на всички бъдещи условия, то той автоматизирано получава гаранцията от фонда и употребява облекченията по заема – все още се договаря за доста ниски или нулеви лихви и липса на такси.

Обмисля се и по какъв начин да може заеми, отпуснати след датата на оповестяването на изключителното състояние, да бъдат включени в този портфейл и да бъдат облекчени: " Ако да вземем за пример е взет заем на първи април, то той би могъл да бъде включен в обезпечен портфейл. Кризата завари в реализиране доста капиталови планове в напреднал стадии. Сега несъмнено ще се наложи да довършат плановете с заем “, разяснява Дановски.

Общините също могат да аплайват за пари за градско развиване. Това може да стане посредством трите фонда за градско развиване, които са част от Оперативна програма " Региони в напредък “. Администрациите към този момент могат да вземат участие за пари по 2 нови основни бранш – превоз и туризъм. Към момента интерес от страна на общините няма.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР